top of page
  • Marijke

5 tips om je spijsvertering te herstellen

Bijgewerkt op: 17 mrt.



een vrouw die rust met kussen op buik

De winter is vaak een uitdagende periode voor ons spijsverteringsstelsel: feestdagen, raclette, stevige ovenschotels,... je kan dus wel stellen dat onze maag en darmen overuren draaien. Gelukkig zijn er enkele tips om je spijsvertering te herstellen.


1. Ga voor lichte maaltijden

Je maag en darmen hebben rust nodig. Laat vet- en suikerrijke maaltijden dus even links liggen en kies voor maaltijden met veel vezels. Volkorenbrood, en -rijst, veel groenten en fruit, ... deze zorgen allemaal voor een goede darmfunctie.


2. Drink meer water

Vooral de feestdagen brengen vaak meer alcohol met zich mee en alcohol droogt je lichaam uit. Dat is niet alleen een slechte zaak voor je huid, maar bijna voor alle vitale functies in je lichaam, dus ook je maag en darmen. Geen fan van water? Dan zijn thee, kruideninfusies en water met een smaakje waardige alternatieven. Ook 2 tassen koffie zijn zeker mogelijk, want in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, droogt koffie helemaal niet uit, je gaat er gewoon iets sneller van naar het toilet moeten gaan.


3. Kruiden to the rescue

Thee of supplementen op basis van gember, venkel en munt kunnen je maag de nodige verlichting geven. Bovendien zijn munt en venkel goed om je opgeblazen gevoel te verminderen. Aloë Vera is heel goed voor de darmen, maar beperk je wel tot een shot Aloë Vera. Meer dan deze hoeveelheid zou er immers kunnen voor zorgen dat je wel heel snel naar het toilet moet lopen. Kurkuma is dan weer goed voor het volledige spijsverteringsstelsel.


4. Hou het warm

Last van krampen? Dan kan een kersenpitkussen de ergste pijn verminderen doordat het de spieren in buik laat ontspannen.


5. Beweeg

Je hebt er waarschijnlijk niet echt zin, maar toch kan het nuttig zijn om wat te gaan wandelen. Dit brengt namelijk je darmen in beweging én je denkt ook even aan iets anders dan aan het ongemakkelijke gevoel in je buik. Dubbele win dus!





1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page