top of page
  • Marijke

8 tips om beter te slapen


1. Regelmaat

Sta op en ga slapen op hetzelfde uur. Je kent vast het experiment van de honden van Pavlov waarbij de honden na een tijdje al begonnen te kwijlen bij enkel het horen van het belletje. Misschien geen aangenaam voorbeeld, maar het wijst wel op klassieke conditionering. Als je gedurende een langere periode op hetzelfde uur gaat slapen, gaat je lichaam zich na een tijdje ook effectief op dat uur moe beginnen voelen.


2. Monotone geluiden

Luister naar monotone geluiden. Denk daarbij aan meditatiepodcast, pianomuziek, het geluid van een knisperende haard of vogeltjes die fluiten. Zelf ben ik fan van de Fiton app en meer specifiek over de meditatie: "the deepest sleep ever'. Ik denk dat ik nog maar 1 keer het einde heb gehoord :)


3. Sta op

Zodra je meer dan 20 minuten ligt te woelen, kan je maar beter opstaan en iets ontspannends gaan doen zoals een boek lezen of muziek luisteren. Ga ook pas weer slapen als je je moe begint te voelen. Zo train je je hersenen om je bed te associëren met slapen en niet met wakker liggen.


4. Schrijf het van je af

Ook wel "braindump" genoemd. Als je de neiging hebt om te beginnen piekeren, zodra je in je bed ligt, neem dan 's avonds voor het slapen een half uurtje de tijd om alles van je af te schrijven. Denk daarbij aan dingen die je de volgende dag absoluut nog moet afwerken of dingen die je bezig houden en sluit af met enkele positieve dingen of noteer de dingen waarvoor je dankbaar bent. Zo ga je met een goed gevoel slapen.


5. Zet je wekker uit het zicht

Niets zo nefast om terug te kunnen slapen, als opeens te beseffen dat je maar 4 uur meer hebt en je nog steeds geen oog hebt dicht gedaan. Draai je wekker dus om of nog beter, zet hem ergens anders in je kamer! Dan vermijd je ook direct de kans om snoezen 's morgens ;)


6. Eet met mate

Zowel een te volle als een te lege maag kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Vermijd dus te zware maaltijden voor het slapengaan, maar vermijd ook dat je honger hebt. In het geval je honger hebt, kies dan voor een lichte snack zoals wat yoghurt, een handvol noten, crackers, kerstomaten,...


7. Lang leve de duisternis

Of toch voor in je slaapkamer. Zorg dat je kamer donker is. Je lichaam associeert licht immers met tijd om op te staan, maar eerlijk is eerlijk: wie wil er nu al vrijwillig om 5u opstaan?


8. Beweging doet wonderen

Probeer gedurende de dag voldoende te bewegen en onder de middag een kort wandelingetje te maken. Hoe meer licht je absorbeert gedurende de dag, hoe beter! Je lichaam is namelijk geregeld volgens het dag-nachtritme en zo geef je het nog even een reminder dat het wel degelijk dag is. Daarnaast ben je 's avonds ook meer moe, wat je slaap ook alleen maar ten goede kan komen.


Lukt het met deze tips nog steeds niet om beter te slapen? Dan is het misschien tijd om medische hulp in te roepen. Je slaap is immers te belangrijk om zomaar te negeren. Het heeft invloed om je cognitieve functies, je stressmanagement, je voedingskeuze,... Conclusie: zonder een goede slaap wordt het heel moeilijk om de fit en fruitigste versie van jezelf te worden.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page