top of page
  • Marijke

Aandachtspunten voor vegetariërs

Een vegetarisch voedingspatroon, waarbij er dus geen vlees of vis wordt gegeten, is een perfect gezond voediingspatroon indien deze twee voedingssoorten op een volwaardige manier worden vervangen en niet gewoon worden weggelaten. Hierbij dient er rekening te worden gehouden met volgende aandachtspunten:


1. Eiwitten


Heel wat dierlijke produchten bevatten eiwitten. Deze zijn een belangrijke bouwstof in ons lichaam voor weefsels, spieren, hormonen, enzymen, rode en witte bloedlichaampjes en botweefsel. Het is dus absoluut noodzakelijk om deze optimaal te gaan vervangen.


Voedingsmiddelen met veel eiwitten in: peulvruchten, noten en zaden, melkproducten, kaas en eieren, tempé, tofoe, seitan,...


Opgelet met groenteburgers en andere kant-en klare vleesvervangers. Deze zitten qua voedingswaarde ver onder de bovenvermelde vervangproducten en zijn dikwijls ook gepaneerd, waardoor ze meer vet bevatten.



2. Ijzer


Heel wat dierlijke producten bevatten daarnaast ook veel ijzer. Ijzer is een belangrijk mineraal voor de vorming van rode bloedcellen en een tekort kan zorgen voor een verminderde afweer. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten heemijzer, plantaardige voeding vooral non-heemijzer Dat laatste neemt je lichaam minder goed op: je moet er dus meer van eten. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer, dus eet gerust aardappelen bij je groenten.


Voedingsmiddelen met veel ijzer in: eieren, peulvruchten, groende bladgroenten, volkorenproducten, noten en zaden, ...



3. Vitamine B12


Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de eiwitstofwisseling en bij de vorming van DNA en RNA. Het komt enkel nog voor in dierlijke producten, dus het is belangrijk om melk, yoghurt, eieren en kaas te blijven consumeren of indien niet voldoende geconsumeerd over te schakelen op een supplement.



4. Essentiële vetzuren


Deze zijn uiterst belangrijk voor de ontwikkeling van onze hersenen en het centraal zenuwstelsel. Essentiële vetzuren wordt meestal gehaald uit vis, maar aangezien dit in een vegetarisch voedingspatroon niet wordt gegeten, kan dit nog steeds voldoende gehaald worden uit walnoten, sojaproducten, oliesoorten zoals lijnzaad-, noten- en koolzaadolie en groene bladgroenten.





Groepen vegetariërs:

  • Flexitariër: occassioneel wordt er nog vlees of vis gegeten

  • Lacto-ovovegetariër: geen vlees, vis, schaal- en schelpdieren, wel melkproducten en eieren

  • Lactovegetariër: geen vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren, wel melkproducten

  • Ovo vegetariër: geen vlees, vis, schaal-en schelpdieren en melkproducten, maar wel eieren

  • Pescotariër: geen vlees, melkproducten en eieren, wel vis.

  • Pollotariër: geen vlees, vis, schaal- en schelpdieren, melkproducten en eieren, wel kip

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page