top of page
  • Marijke

Voeding om beter te slapen

Bijgewerkt op: 17 mrt.

Lig je 's avonds ook nog vaak te draaien en te keren of word je in het midden van de nacht wakker en kan je nadien de slaap niet meer vinden? Dit kan dan zomaar komen door een tekort aan het hormoon melatonine, want hoewel je hersenen (in de pijnappelklier) dit volledig zelf aanmaken naarmate het donker wordt, zijn er enkele zaken die dit proces kunnen bemoeilijken.

vrouw slaapt met slaapmasker

Zo is er in de eerste plaats het blauwe licht van beeldschermen,

wat ervoor zorgt dat je lichaam het aspect 'donker' mist en dus de melatonineproductie niet zal verhogen. Daarnaast zorgt ook sporten later op de avond dat de melatonineproductie wordt afgeremd. En tot slot speelt ook de leeftijd een rol: hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine je hersenen aanmaken.


Enkele van deze stoorzenders kan je gemakkelijk oplossen: vermijd sporten 4 uur voor het slapengaan en vermijd ook het blauwe licht 1 tot 2u voor het slapengaan (of gebruik een blauwlichtfilter). Wat de leeftijd betreft: daar kan je weinig aan veranderen, behalve door onderstaande voedingsmiddelen wat vaker op het menu te zetten, aangezien deze een redelijke dosis melatonine (of de voorloper ervan tryptofaan) bevatten.


  1. Pistachenoten: met 2 ervan heb je al je dagelijkse dosis melatonine binnen. Ook andere noten zijn goed aangezien ze een flinke dosis magnesium en omega 3 bevatten, wat helpt voor de aanmaak van melatonine.

  2. Granen (zoals rijst en havermout)

  3. Kersen

  4. Bananen: deze bevatten ook magnesium

  5. Tomaten

  6. Asperges

  7. Gedroogde vruchten

  8. Ananas


Opgelet: er wordt ook vaak gesteld dat alcohol zou helpen om goed te kunnen slapen, maar dat is echter niet volledig waar. Het klopt dat je daar vaker sneller van in slaap zal vallen, maar je hebt op zulke nachten veel minder kwalitatieve diepe slaap, waardoor je je 's anderendaags nog meer moe zal zijn. Je kan je 'slaapmutsje' dus maar beter laten voor wat het is, als je goed wil slapen ;)


Wil je meer tips over beter slapen? Ga dan naar het artikel "8 tips om beter te slapen".



14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page