top of page
  • Marijke

De juiste ademhaling om tot rust te komen

Bijgewerkt op: 17 mrt.

Door ons hectische leven, niet alleen of professioneel vlak, maar ook op privévlak hebben we meer dan ooit nood aan rustmomentjes. Momenten waarop we ons stresshormoon cortisol, onze hartslag en onze bloeddruk even naar beneden kunnen halen.

vrouw zit in kleermakerszit met handen op knieën

Dat kan door even te gaan wandelen, je af te zonderen, wat muziek te luisteren, een bad te nemen of indien je daar geen tijd voor hebt - want ja, hallo volgende meeting in 10 minuten! - door minder dan 3 minuten rustig te ademen en dat volgens de 4-7-8 methode. Laten we dus maar snel tot rust komen!



1. Zet je op een rustige/prikkelarme plaats.

2. Ga op een stoel zitten en check even of je volledige lichaam ontspannen aanvoelt:

  • Zijn je kaken niet op elkaar geklemd, maar hou je je mond lichtjes open? Check!

  • Is je nek ontspannen? Draai desnoods even je hoofd.

  • Zijn je schoudersnaar beneden? Check!

  • Maak je geen gebalde vuisten? Checken!

  • Doe je aan een buikademhaling? Leg desnoods je handen op je buik.

  • Staan je beide voeten op de grond? Check!

3. Adem 4 rustig in langs je neus.

4. Hou je adem gedurende 7 tellen vast.

5. Adem nu gedurende 8 tellen rustig uit langs je mond.


Herhaal deze oefening 4 keer. Geniet van het moment dat je voelt dat je ademhaling trager wordt, je hart wat langzamer klopt en je lichaam wat meer ontspant. Herhaal dit dagelijks om je meer ontspannen te voelen en bijvoorbeeld gespannen schouders te verlichten. Na een tijdje heeft enkel het denken aan deze oefening al een rustgevend effect. Deze oefening helpt bij sommigen overigens ook om sneller in slaap te vallen ;)


Lukt het je niet onmiddellijk om je adem zo lang vast te houden of zo lang uit te ademen? Doe dit dan wat minder lang, maar probeer dit altijd langer te doen dan dat je inademt. Het is immers het uitademen dat ervoor zorgt dat er heel wat processen in je lichaam gaan vertragen. Daarenboven heb je door het focussen op je ademhaling geen tijd om aan andere dingen te denken, waardoor stress nog meer vermindert. Proberen is dus de boodschap!










6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page