top of page
  • Marijke

Hoe je vrienden en familie een invloed hebben op je energieniveau

vrienden met trekrugzak in een berglandschap

Voel je je moe ondanks dat je genoeg slaapt, genoeg beweegt en gezond eten? Dan is het misschien het gebrek aan sociaal contact dat ervoor zorgt dat je niet de fit en fruitigste versie van jezelf bent. Hoezo? Hieronder lees je hoe je vrienden en familie kunnen zorgen voor een vitaler gevoel.


  1. Emotionele ondersteuning Sociaal contact biedt emotionele steun, wat kan helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. En met een beter humeur voel je minder die vermoeidheid. Je lichaam kan ook niet goed overweg met langdurige stress, want dan worden automatisch bepaalde systemen zoals spijsvertering en een goed werkend immuunsysteem stopgezet. Allemaal factoren die je energieniveau onrechtstreeks nog verder gaan beïnvloeden. Hoog tijd om wat stress te gaan loslaten en een vriend of familielid te bellen.

  2. Vrijmaken van gelukshormonen Positieve interacties met anderen kunnen gevoelens van geluk en tevredenheid bevorderen. Dit kan endorfines vrijmaken, die bekend staan als "feel-good" hormonen, wat kan bijdragen aan een toename van energie en vitaliteit.

  3. Stimulatie en motivatie Sociale activiteiten kunnen mentaal stimulerend zijn en je motiveren om actief en betrokken te blijven. Dit kan je energie en enthousiasme verhogen, vooral als je deelneemt aan activiteiten die je leuk vindt.

  4. Fysieke activiteit Veel sociale activiteiten, zoals wandelen, sporten of dansen, omvatten fysieke beweging, wat op zijn beurt je energieniveau kan verhogen door de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar je spieren te verbeteren.

  5. Sociale verplichting en doelgerichtheid Het hebben van sociale verplichtingen kan je helpen om actief te blijven en je dag productief te benutten. Want in de zetel liggen en niets doen, kan dan wel eens fijn zijn en soms broodnodig, maar als je dat te veel doet, raak je alleen maar geïsoleerd. Sociale verplichtingen geven je een doel en die doelgerichtheid kan je energieniveau positief beïnvloeden.

  6. Vermindering van eenzaamheid Eenzaamheid en sociaal isolement kunnen leiden tot vermoeidheid en een lager energieniveau. De Wereldgezondheidsorganisatie publiceerde vorig jaar nog een artikel dat eenzaamheid even ongezond is als het roken van 15 sigaretten per dag!

  7. Gezonde Leefstijl: Mensen met een sterk sociaal netwerk hebben vaak gezondere leefgewoonten. Ondersteuning en aanmoediging van vrienden en familie kunnen je helpen om gezonde keuzes te maken, zoals regelmatig bewegen, goed eten en voldoende slapen, wat allemaal je energieniveau ten goede komt.

Kortom, vrienden en familie spelen een grotere rol in je energieniveau dan je op het eerste zicht zou denken. Heb je dus al allerlei dingen geprobeerd om je meer energie te geven, maar lukt het maar niet? Dan is het misschien eens tijd om een van je sociale contacten eens te bellen en eens af te spreken. Heeft het toch niet geholpen? Je hebt dan alleszins eens goed gelachen en kunnen bijpraten ;).



5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page