top of page
  • Marijke

Hoe moet je collageen gebruiken om het beste resultaat te bekomen?

Bijgewerkt op: 17 mrt.

Collageen is al enkele jaren een echte hype en ondanks dat hyaluronzuur ondertussen de fakkel heeft overgenomen, kan een dagelijkse inname van collageen nog steeds zijn nut hebben. Zo zou het niet enkel zorgen voor een rimpeltje minder, maar ook voor sporters bijzonder nuttig kunnen zijn doordat het zorgt voor sterkere gewrichten. Er is echter zoveel collageen op de markt dat je door het bos de bomen niet meer zou zien. Ik help je graag een handje met het uitkiezen van de juiste collageen.

man kijkt in de spiegel en raakt gezicht aan

Maar laten we beginnen bij het begin: wat is collageen? Collageen is een eiwit dat door ons lichaam zelf wordt aangemaakt en heel belangrijk is voor het bindweefsel in ons lichaam. Zo bestaan onze huid, pezen, botten en kraakbeen voor het grootste deel uit collageen, dus je kan wel stellen dat de aanmaak ervan zeer belangrijk is. Jammer genoeg daalt deze aanmaak vanaf je 25ste levensjaar wat zorgt voor huidveroudering.


De natuur een handje helpen kan dus zeker geen kwaad - maar is ook geen must - en dat kan je doen op twee manieren: door meer voeding te eten dat je collageenaanmaak een boost kan geven of door het als supplement te gaan innemen (in poeder of in pilletjes). Indien je eerst zou willen proberen om je huidige collageenaanmaak een boost te geven, dan zet je best wat vaker voeding op het menu dat rijk is aan omega 3of dat rijk is aan antioxidanten (vitamine A, C en E) zodat er minder schade ontstaat door vrije radicalen en je huid dus langer jong blijft.


Indien je zou kiezen om te suppleren dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee kan houden, alvorens over te gaan tot aankoop en gebruik:

  1. kies voor gehydrolyseerde collageen (zorgt voor een betere opname)

  2. neem ook wat meer vitamine C (of je dat nu doet door een gele kiwi te eten of door collageen te gebruiken waar dit al inzit, dat maakt niet uit).

  3. wees consistent: echte merkbare resultaten zie je pas na 9 weken.

  4. pilletjes of poeder innemen doe je het beste in lauwwarme of koude dranken. Warme dranken zouden immers het effect kunnen teniet doen (onderzoek daarnaar is nog niet echt sluitend). Lost het niet goed op? Giet het dan in een blender of wacht gewoon 5 minuten en roer dan nog eens.

  5. samen met hyaluronzuur innemen zou het effect op de huid en de gewrichten nog kunnen verhogen.

  6. qua dosering wordt er aangeraden om minstens 5 g per dag te nemen. Meer is ook niet noodzakelijk beter, aangezien alles af hangt van de opneembaarheid (zie de tips hierboven om een betere opname te hebben).


Veel succes ermee!




15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page