top of page
  • Marijke

In 5 stappen snel prioriteiten stellen

Bijgewerkt op: 17 mrt.

We kennen het allemaal wel: te veel te doen in te weinig tijd. Met als gevolg: stress, stress en nog meer stress. Er is echter een vraag die je jezelf kan stellen om de takenlast wat te verminderen, namelijk: Moet ik dit nu doen? Je stelt ze echter niet zomaar, maar stelt ze op 5 verschillende manieren zodat je snel je prioriteiten kan stellen. Deze techniek kan je zowel toepassen op persoonlijk vlak als op professioneel vlak. en

man kijkt naar laptop en wrijft in zijn ogen


1. MOET ik dit nu doen?

Stel jezelf de vraag of deze taak/ afspraak iets is dat je moet doen of dat je wilt doen. Indien het een kwestie van moeten is: gewoon doen. Indien van willen: stel jezelf de vraag of het iets is waar je echt je tijd wil aan besteden en het er nog wil bijsteken in je al overvolle agenda of niet. Weet dat als je hierop 'ja' zegt, dat je mogelijks 'nee' gaat moeten zeggen op leukere of belangrijkere dingen.



2. Moet IK dit nu doen?

Is deze taak wel een taak voor jou of is er niemand beter geschikt voor deze taak of is er niemand met meer tijd? Durf dus hulp te vragen! En nee hulp vragen is geen zwakte of beschouw jij iemand dat aan jou hulp heeft gevraagd als zwak? Nee toch, je gaat het eerder beschouwen als flatterend dat die persoon aan jou heeft gedacht. Dus waarom zou het omgekeerd dan anders zijn?


3. Moet ik DIT nu doen?

Is dit wel de manier om je doel te bereiken en is dit wel de taak waar je nu zoveel tijd moet aan besteden? Zijn er geen snellere manieren om tot het gewenste resultaat te komen? Begin dus niet halsoverkop aan een taak, maar bekijk eerst jouw opties.


4. Moet ik dit NU doen?

Is dit de taak waar je momenteel je tijd moet aan besteden? Zijn er geen taken die dringender of belangrijker zijn? Zeker mensen met uitstelgedrag - ik spreek uit ervaring - hebben de neiging om eerst de leuke dingen te doen, die minder dringend zijn, en plots in tijdsnood komen voor de echt belangrijkere dingen. En vooraleer je aanhaalt "ik werk beter onder tijdsdruk": dat kan goed zijn, maar trop is altijd te veel. Je lichaam heeft het niet graag, je hersenen hebben het niet graag en hoogstwaarschijnlijk je omgeving heeft het ook niet graag (want: hallo slecht humeur!).


5. Moet ik dit nu DOEN?

We kennen het allemaal wel: de ene vergadering die ook gewoon een e-mail had kunnen zijn of als je lang genoeg wacht om een e-mail te beantwoorden dat de persoon in kwestie het probleem zelf al heeft opgelost. Soms is het dus beter om gewoon niets te doen.


Snel prioriteiten stellen met één vraag

Hang dus de vraag: 'Moet ik dit nu doen?' op je laptop, in de keuken, op je televisie,... daar waar je vaak beslissingen moet nemen. Krijg je dus de volgende keer de vraag om iets te doen / te organiseren? Zeg dan dat je dat eerst even moet bekijken of dat past in je agenda. Dat verhindert dat je zomaar impulsief "ja" zegt en geeft je de tijd om het 'moet ik dit nu doen?' principe toe te passen. Veel succes!




3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page