top of page
  • Marijke

Moeilijke etertjes aan tafel? 6 tips om de eetmomenten gemakkelijker te maken

Bijgewerkt op: 17 mrt.


1. Laat moeilijke etertjes helpen in de keuken

Kinderen vinden het leuk om samen met mama en papa te koken. Laat ze dus gerust mee al ingrediënten mengen met hun handen en maak er op die manier ook wat qualitytime van met gezin. Zo zet je niet alleen een gezonde maaltijd op tafel, maar je kind zal achteraf fier zijn dat hij/zij dit gemaakt heeft en dus gemakkelijker proeven.

een gezin van vier maakt samen een salade klaar

2. Maak figuren en vormen en geef ze een hippe naam

Ga op zoek naar je creatieve geest en maak van een simpele boterham een lachend gezichtje met kerstomaten, blauwe bessen of plakjes banaan. Konijnenoortjes kan je dan weer maken met wortelen en berenoren met aardbeien. Of steek wat fruit op een stokje en noem het een fruitzwaard.


3. Serious business

Er is een moment om te spelen en een moment om te eten. Tijdens het eten gaat de tv dan ook uit, want dat zorgt voor heel wat afleiding en ook andere vormen van afleiding leg je beter ver weg. Laat je kind wel op voorhand weten wanneer het etenstijd is, dan kunnen ze hun spelletje nog afronden vooraleer ze aan tafel komen.


4. Geef zelf het goede voorbeeld

Probeer zelf ook aan tafel te zitten voor het ontbijt en begin niet te scrollen op je gsm of de krant te lezen. Want als kinderen niet mogen spelen aan tafel, dan jij ook niet.


5. Samen beslissen

Geef je kind de keuze tussen bijvoorbeeld twee groenten bij het avondeten en onthoud vooral dat jij bepaalt wat er gegeten wordt, maar het kind bepaalt hoeveel er gegeten wordt. De tijd van braaf bordje leeg eten is dus gedaan, zo creëer je enkel maar "overeters".


6. Eten is geen machtsmiddel

Vermijd om je kind te belonen of te straffen als hij zijn bord al dan niet heeft leeggegeten. Het is immers niet de bedoeling dat je dit gaat gebruiken als machtsmiddel, want na verloop van tijd gaat hij zijn bord enkel nog willen leegeten als hij daarvoor iets in de plaats krijgt en dan krijg je een vicieuze cirkel.


Met deze tips behoren moeilijke etertjes voorgoed tot het verleden. Wees consistent en je komt er wel. Succes!




3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page