top of page
  • Marijke

Peulvruchten als ideale vleesvervanger

Peulvruchten zijn al duizenden jaren een belangrijk ingrediënt in het Midden-Oosten, Zuid-Azië, Afrika en mediterrane landen en ze maken ook hun opmars in onze Westerse keuken. Maar wat maakt deze zo uniek dat ze in de voedingsdriehoek worden gezet boven vlees en vis?


1. Wat zijn peulvruchten?


Groenten die geklasseerd worden als peulvruchten hebben een hoog gehalte aan eiwit waardoor ze beschouwd worden als een goede vleesvervanger. Andere peulvruchten zoals snijbonen, sperziebonen, tuinbonen, doperwten en peulen worden beschouwd als groenten aangezien ze minder eiwitten bevatten. Dit zijn alle peulvruchten op een rijtje:


Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven



2. Voordelen


2.1. Boordevol pectine


Peulvruchten zitten boordevol pectine, een stof die ervoor zorgt dat de slechte cholesterol (LDL) verlaagt, waardoor je dus ook het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.



2.2. Hoog gehalte aan eiwitten


We hebben het hierboven al eens aangehaald, maar peulvruchten bevatten heel wat eiwitten waardoor ze een goede vleesvervanger zijn. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor spieren, alle lichaamsweefsels, botweefsel, hormonen en enzymen. Daarnaast zorgen ze voor een goede verzadiging waardoor je minder snel terug honger hebt.



2.3. Vezels


De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om elke dag minstens 25g voedingsvezelfs te eten voor een goede darmwerking. Vezels zorgen er ook voor dat suiker trager wordt opgenomen in het bloed waardoor je dus minder snel een suikerpiek en suikerdal (met het bijhorende fitloze gevoel) gaat krijgen. Met 100g gekookte kikkererwten heb je al 5,5g vezels binnen en met 100g gekookte witten bonen zelfs al 11,4g!



Ondanks al deze voordelen eet 1 op 5 Vlamingen nooit peulvruchten en slechts 20% eet dit wekelijks. Nochtans is dit product heel veelzijdig: je kan van kikkererwten hummus maken of ze in de oven steken voor een lekker borrelnootje, linzen kan je dan weer gebruiken voor een heerlijke salade of ze in de plaats van gehakt gaan gebruiken in je bolognaisesaus en met kindneybonen maak je een heerlijke chili con carne of ga nog een stop verder en maak een heerlijke chili sin carne: kidneybonen én linzen in 1 keer.



Recept chili sin carne (voor 4 personen):

1 blik linzen

1 blik kidneybonen

2 blikke gepelde tomaten

1 groot blik mais


1 tl kaneel

1 tl paprika

chilipoeder (naar believen)

peper

zout

olijfolie

2 teentjes look

1 ui

Stoof de ui en de knoflook aan in een kookpot, voeg nadien alle ingrediënten toe en laat een kwartiertje pruttelen. Te serveren met bruine rijst, in een taco, ...


Smakelijk!





17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page