top of page
  • Marijke

Doodop na een dagje met vrienden en familie? Dan heb je misschien last van een sociale kater

Bijgewerkt op: 17 mrt.

Om meteen met de deur in huis te vallen: neeeee, dat betekent niet dat je te veel gedronken hebt de dag voordien. Hoewel de symptomen sterk kunnen lijken op een gewone kater (hoofdpijn, geen fut en liefst van al kruip je gewoon een hele dag in je bed), is er toch een belangrijk verschil; je hebt immers de dag voordien niet noodzakelijk gedronken.

etentje onder vrienden

Sommigen zullen zich vast wel in deze situatie herkennen: je zit gezellig onder vrienden te praten als opeens het licht in je hoofd uitgaat. Je sluit je opeens af van de volledige conversatie en je kan alleen maar denken: ik moet even alleen zijn. Of je hebt meerdere dagen achter elkaar een sociaal event gehad en kan alleen maar denken: dat is genoeg geweest, nu heb ik tijd voor mezelf nodig. Enter: de sociale kater.


Heel veel mensen hadden hier last van na de pandemie doordat we gedurende een lange tijd aan heel wat minder prikkels werden blootgesteld. Sociale aangelegenheden vielen weg, in de supermarkt was er veel minder volk en collega's zagen we ook veel minder door van thuis uit te werken. Ondertussen is voor velen het drukke sociale leven weer een gewoonte en de bijhorende prikkels ook. Echter niet voor iedereen: introverten blijven behoefte hebben aan tijd voor zichzelf. Dat betekent helemaal niet dat ze hun familie en vrienden niet graag zien, integendeel zelfs, maar gewoon dat hun sociale batterij op een gegeven moment leegloopt en dat ze die dan het snelste opnieuw vullen met wat tijd alleen en in alle rust door te brengen.


Herken je je hierin? Probeer dan zeker rekening te houden met onderstaande tips om je sociale kater tot een minimum te beperken:

  1. Plan niet te veel sociale events achter elkaar en combineer geen sociaal event met een bezoek aan de supermarkt op vrijdag, zaterdag of zondag = gegarandeerd overprikkeld

  2. Onderga het, je kan er niets aan doen. Ga even naar een andere ruimte of naar buiten, weg van de groep, en geef jezelf wat ademruimte.

  3. Niet beter na de adempauze? Ga dan naar huis. Je vrienden en familie hebben er vast begrip voor als je het uitlegt en ze hebben liever iemand dat er 100% met zijn gedachten bij is.

  4. Vul de dagen na een sociaal event met activiteiten waar jij écht van oplaadt. Bij voorkeur in een prikkelarme omgeving.

Kortom: doe vooral waar jij je goed bij voelt. Laat je niet onder druk zetten door "wat zo hoort" of door sociale media.


Veel succes.



15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page