top of page
  • Marijke

Tips en tricks om meer groenten te eten

Bijgewerkt op: 17 mrt.


verschillende groenten

Genoeg van het gezaag van al die voedingsdeskundigen en artikels die vragen om meer groenten te eten? Begrijpelijk. Ik heb ook heel lang gedacht dat 300 gram groenten gelijk staat aan een heel dag groenten eten en dan op het einde van de dag je precies een konijn te voelen. Maar verrassing, verrassing, dat hoeft helemaal niet. Met onderstaande tips kom je al een eind ver.


1. Foodswaps

Foodswaps betekent dat we bepaalde voedingsmiddelen gaan wisselen voor anderen. Dat maakt dat je onbewust heel wat meer groenten eet dan je oorspronkelijk van plan was. Eet je 's morgens normaal gezien een toast? Snijd dan eens een zoete aardappel in plakjes en steek deze in je broodrooster of gril en beleg naar keuze (een absolute aanrader is wel met cottage cheese, appel, pijnboompitjes en wat honing). Spaghettifan? Ga eens voor slierten van courgette. Fan van boterhammen? Maak dan eens een spread van hummus of kies voor erwten en verse munt in de mixer of ga voor gegrilde paprika met walnoten in de mix. Heerlijk op je boterham!


2. Tussendoortje

Ik hoor je al denken: ja lap daar komt de tip van de kerstomaten weer. Maar er zijn zoveel meer dingen die je tussendoor kan eten: denk aan rauwe wortel, bloemkool, paprika,... een yoghurtsausje ( 0.5 eetlepel mayonaise + 2 eetlepels yoghurt en wat peterselie en bieslook) of je groentespread van hierboven bij en klaar is kees. Of waarom eens geen kommetje soep als tussendoortje?


3. Vul je dagelijkse maaltijden aan met groenten

Als je 's morgens gewoonlijk een omelet eet, eet dan eens een omelet met lekker veel groentjes en denk daarbij aan paprika, tomaat, spinazie, ... je kan het zo gek niet bedenken of het kan erbij en zo werk je in 1 keer ook die restjes weg die je nog in je frigo had zitten. Eet je 's middags gewoonlijk brood met beleg eet, voeg dan eens wat sla, komkommer of een tomaat toe tussen je boterham of voorzie een apart kommetje met rauwkost. Dit vraagt inderdaad wat voorbereiding, maar dat brengt ons naadloos bij punt 4.

4. Plan

Groenten komen jammer genoeg niet klaargemaakt op je bord gevallen, dus probeer zoveel te plannen, want wanneer het moment van een tussendoortje zich aandoet, zal je altijd kiezen voor de gemakkelijkste oplossing: de koek in de kast. Denk dus vooruit. Maak je 's avonds gekookte wortelen als gezinsmaaltijd? Schil er dan wat extra zodat je die de dag nadien direct ter beschikking hebt om als tussendoortje te eten.


Maak een grote kom soep zodat je iedere middag al automatisch een extra portie groenten binnen hebt. Nog een goede tip: ga gerust voor diepvriesgroenten. Deze zijn een volwaardig alternatief voor verse groenten en zorgen dat je soep op 1-2-3 klaar is.


5. Pimp je groenten

Het duffe imago van groenten speelt hen regelmatig eens parten en dan krijg je al gauw de opmerkingen: "amai dat ziet er gezond uit" waarmee al automatisch geïnsinueerd wordt dat het er niet zo lekker uit ziet. Voeg een gestoofd uitje toe aan gekookte wortelen en boontjes en je krijgt direct ook al extra smaak. Durf ook te experimenteren met kruiden: nootmuskaat, zwarte peper, gedroogde basilicum, tijm, rozemarijn, wokkruiden,... deze tillen gemakkelijk je gerecht naar een hoger niveau en geven groenten wat meer smaak. Je kan gerust verschillende groenten ook met elkaar combineren: frietjes van pastinaak en zoete aardappel? Ja zeker!


Succes!


Voordelen van meer groenten eten


Dankzij groenten krijg je niet alleen de nodige vitaminen binnen, maar ook mineralen en voedingsvezels die een belangrijke rol spelen bij het verlagen van de cholesterol. Dus je lichaam zal je zeker dankbaar zijn met wat extra groenten.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page