top of page
  • Marijke

Vet is vet. Of toch niet?

Is kokosvet nu gezond of niet? Mogen we nog boter eten? En welke olie moeten we nu gebruiken om mee te bakken? Vragen die regelmatig terugkomen en waar we in dit artikel een antwoorden zullen opgeven.



De functies van vet


Vet wordt in ons lichaam gebruikt als bouwstof voor celmembranen en het zenuwstelsel. Daarnaast gaat vet ook energie leveren, maar dan wel trager dan bijvoorbeeld koolhydraten. Het werkt uitstekend als isolatiemateriaal (gaat je warm houden in de winter) en als beschermmateriaal voor je organen. Het bevat de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K en gaat er voor zorgen dat je langer verzadigd bent.


Reden genoeg dus om vet niet uit je voedingspatroon te schrappen!


Verzadigde en onverzadigde vetten


Vetten worden onderverdeeld in verzadigde en onverzadigde vetzuren. De verzadigde vetzuren gaan ervoor zorgen dat de slechte cholesterol (de LDL-cholesterol) in het bloed stijgt, wat de kans op hart- en vaatziekten gaat doen toenemen doordat de aders gaan vernauwen. De onverzadigde vetzuren (zowel de enkelvoudige als de meervoudige) , ook wel bekend onder omega 3, omega 6 en omega 9, gaan de slechte cholesterol doen dalen doordat ze deze uit het bloed gaat halen en gaat afvoeren via de lever naar de gal en zo via de ontlasting.


De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om maximaal 10% van je energiebehoefte uit verzadigde vetten te halen. Let op: hierin zitten ook al onzichtbare vetbronnen, denk maar aan koekjes, room, kaas, frieten, mayonaise,... Verzadigd vet vinden we voornamelijk terug in dierlijke producten en onverzadigd vet voornamelijk in plantaardige product (met enkele uitzonderingen waaronder vis). Het mag dan ook niet verwonderlijk zijn dat plantaardige oliën hoger in de voedingsdriehoek staan.


Bespreking van enkele vetten


  1. "Goei" boter of roomboter: rijk aan verzadigd vet, gebruik beperken

  2. Zachte margarine en minarine (in kuipje verpakt en meteen smeerbaar): is plantaardig en bevat vooral onverzadigde vetten. Oké dus!

  3. Vloeibare margarine (in een fles, bestemd voor bakken en braden): is plantaardig en bevat ook vooral onverzadigde vetten. Ook deze margarines zijn dus goed!

  4. Kokosolie of kokosvet: hoewel kokosolie een plantaardig vet is, bestaat het voor 85% uit verzadigd vet, gebruik is dus te beperken.

  5. Palmolie: zit in ongeveer 60% van alle voedingsmiddelen, is een plantaardig vet, maar bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten.

  6. Olijfolie: de meet bekende olie, bestaat voor 85% uit onverzadigde vetten. De vierge olijfolie is geschikt om mee te bakken en te braden. Afgeraden om mee te frituren aangezien er dan schadelijke stoffen vrijkomen.

  7. Lijnzaadolie: verdient een eervolle vermelding, aangezien deze plantaardige oliesoort enorm rijk is aan omega 3. Wel enkel te gebruiken in koude bereidingen.


Er zijn nog enorm veel andere oliesoorten, dus ga gerust eens op ontdekking in de winkel. Weet je niet of je de olie mag opwarmen? Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft het voor jou samengevat in een overzichtelijk schema:



21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page